سیرتاپیازجوجه کُشی در خراسان رضوی
سیرتاپیازجوجه کُشی در خراسان رضوی

مرغداران استان می‌گویند کمبود نهاده نداریم، اما گرفتار بی‌تدبیری هستیم

مرغداران استان می‌گویند کمبود نهاده نداریم، اما گرفتار بی‌تدبیری هستیم

نگاه کنونی ما صرفا اقتصادی است و به دلار‌های زبان‌بسته‌ای فکر می‌کنیم که همراه با جوجه‌ها دفن شدند

ریشه ماجرا کجاست؟

«قسم می‌خورم تولید‌کننده به حمایت دولت نیاز ندارد اگر‌…» محمد حسین روشنک رئیس کانون کارآفریان خراسان‌رضوی، جمله ناتمام خود را این‌طور تمام می‌کند: اگر دولت اجازه دهد بازار به‌صورت خودتنظیمی اداره شود نیازی به کمک دولت نداریم

اینکه دولت هنگام زیان تولیدکننده، سکوت کند اما وقتی قیمت‌ها بالا می‌رود و تولید‌کننده می‌تواند زیان خود را جبران کند، جنس‌های وارداتی را به بازار بریزد وضعیت میشود این

روشنک با انتقاد از سکوت رسانه‌ها در‌برابر زیان‌دهی مرغداران، گفت: وضعیت برای تولید‌کننده تخم‌مرغ، گوشت و شیر همین گونه است، تا گران می‌شود از دولت گرفته تا مجلس و حتی شورا‌های شهر موضع‌گیری می‌کنند.

الان در‌قبال بدبخت‌شدن مرغدار، صدایی از کسی بلند نمی‌شود.

وضعیت بازار مرغ و انباشت آن در کشور نشانه‌ای از بی‌سر‌و‌سامان بودن حوزه تجارت است که ریشه آن به حذف وزارت بازرگانی برمی‌گردد.

اطمینان دارم با‌وجود محدودیت‌های کرونایی در کشور‌های هدف صادراتی، اگر زنجیر بخشنامه‌ها، عوارض و تعرفه‌ها از دست و پای صادرکنندگان باز شود، در همین وضعیت هم می‌توانند بازار خود را پیدا کنند.

دولت میتواند بجای واردات اقلام وارداتی مانند برنج و سایر کالاهای که در طرح توزیع سبد معیشتی به صورت ماهیانه بین اقشار کم توان جامعه توضیح می کند با قطع واردات و توجه به تولیدکنندهای داخلی مشکل کاهش تقاضا در بازار بخصوص در حوزه ای فرآوردهای لبنی و گوشتی را حل و فصل نماید.

در ادامه  کاشکی، مدیرعامل اتحادیه مرغ گوشتی خراسان‌رضوی، تأکید می‌کند که این اتفاق مربوط‌به خراسان‌رضوی نیست و مرغداران استان تقریبا تمام جوجه یک‌روزه مورد‌نیاز خود را از مازندران وارد می‌کنند، ریشه زنده‌به گور کردن جوجه‌های یک‌روزه به واقعیت‌هایی برمی‌گردد که شما هم در بازار این فراورده پروتئینی لمس کرده‌اید. افت قیمت مرغ به کمتر از نرخ مصوب، از دومینوی خطرناک زیان‌دهی تولیدکنندگان خبر می‌دهد. تجربه ما می‌گوید رسیدن ترکش‌های آن به بازار دیر یا زود دارد، اما سوخت‌و‌سوز ندارد.

کسی صدای ما را نمیشنود 

اقلام وارداتی مانند برنج و سایر کالاهای که در طرح توزیع سبد معیشتی به صورت ماهیانه بین اقشار کم توان جامعه توضیح می کند با قطع واردات و توجه به تولیدکنندهای داخلی مشکل کاهش تقاضا در بازار بخصوص در حوزه ای فرآوردهای لبنی و گوشتی را حل و فصل نمای.

مرغ گرم در بازار مشهد از نرخ مصوب ۱۲‌هزار و ۹۰۰‌تومان به قیمت‌هایی بین ۹۳۰۰ تا ۱۱‌هزار تومان رسیده است. وضعیت بازار مرغ زنده را از جمله‌های پراکنده و نیمه‌تمام رئیس اتحادیه پرورش‌دهندگان مرغ گوشتی می‌توان دریافت. کاشکی با اشاره‌به زیان‌دهی ۳۰۰۰‌تومانی تولید‌کننده در هر کیلو مرغ، ادامه می‌دهد: وضعیت خراسان‌رضوی با بقیه کشور تفاوتی ندارد. از ۲۵‌بهمن و حتی پیش از آن، فریادمان شروع شد، اما کسی گوش نکرد. این روز‌ها کاملا گیج هستیم. عرضه، زیاد و تقاضا کم است. صبح تا شب درگیر مرغداریم که مرغ مازادش را چه کند.

او بر‌خلاف رئیس انجمن تولیدکنندگان جوجه یک‌روزه کشور که کمبود نهاده را دلیل کشتار جوجه‌های یک‌روزه اعلام کرده بود، تیتروار می‌گوید: نهاده‌ها با تأخیر می‌رسد، اما کمبود نداریم.

مشکلات ما مسائل دیگری است. در قرارداد‌های خرید تضمینی و در کشتارگاه‌ها مشکل داریم. در بسته‌های حمایتی دولت هم تا این لحظه مرغداران درنظر گرفته نشده‌اند. کاهش تعرفه صادرات مرغ، تصمیم خوبی بود که در روز‌های آینده تأثیر خود را نشان می‌دهد، هر‌چند کاش از ابتدا مرز‌ها را برای صادرات نمی‌بستیم.

نقد دیگر او بر دستگاه‌های نظارتی‌ای است که فقط موقع افزایش قیمت‌ها داد و بیدادشان بلند می‌شود و هنگام زیان‌دهی تولید‌کننده، خبری نمی‌گیرند.

کاشکی با اشاره‌به ذخایر کشور، بعید می‌داند حتی با کاهش جوجه‌ریزی، کمبودی در بازار مرغ دیده شود، اما تبعات زیان مرغداران خود را در شاخص‌های اقتصادی نشان خواهد داد.

خرید مرغ‌های چاق
سرپرست شرکت پشتیبانی امور دام خراسان‌رضوی با پیشنهاد روشنک موافق است. سعادت علی‌نیا می‌گوید: ما برای توزیع ۱۲۰۰‌تن گوشت منجمد وارداتی و ۲۰۲۰‌تن گوشت مرغ داخلی با نرخ مصوب، در‌قالب بسته‌های معیشتی آسیب‌دیدگان از کرونا، آمادگی داریم و به ستاد تنظیم بازار استان هم اعلام کرده‌ایم.

او می‌گوید: از ابتدای آذر تا الان برای خرید تضمینی ۴۸۰۰‌تن مرغ به نرخ ۱۲‌هزارو ۷۰۰‌تومان قرارداد بسته‌ایم. پیش از عید به‌ازای مرغ تحویل‌شده، نهاده به نرخ مصوب دادیم و الان هم ظرف ۲ هفته، نقدی تسویه می‌کنیم.

علی‌نیا با اشاره‌به دوره‌های ۴۵‌روزه جوجه‌ریزی، مازاد کنونی را مربوط‌به جوجه‌ریزی‌های زمستان می‌داند که به‌قاعده تا نیمه اردیبهشت طول می‌کشد.

او درباره مشکل فروش مرغ‌های چاق نیز می‌گوید: برای خرید مرغ کشتار‌شده با وزن‌های ۱۲۰۰ تا ۱۸۰۰‌گرم الزام داریم، با‌وجود‌این در مقاطعی مرغ تا وزن ۲۲۰۰‌گرم هم خریده‌ایم.

این خرید تضمینی تا کجا ادامه پیدا می‌کند؟ علی‌نیا پاسخ می‌دهد: تا هر وقت که بازار به تعادل برسد. با روزانه ۷۰-۸۰‌تن مرغی که خرید تضمینی می‌کنیم در تأمین بازار مشکلی نداریم. دغدغه‌مان جلوگیری از زیان تولیدکننده است.

او درباره معطلی تولیدکنندگان در کشتارگاه‌ها پیشنهاد می‌دهد برای سامان‌دهی وضعیت، به‌جای انعقاد قرارداد تک‌تک تولیدکنندگان با کشتارگاه، اتحادیه به‌نمایندگی از مرغداران با کشتارگاه قرارداد ببندد.

  • نویسنده : محسن عارفی
  • منبع خبر : خط شرق